Bloeddruk



'Stressmeter van het lichaam'

Bloeddruk: de druk van het bloed in je aderen. Normaal gesproken gebeurt het ongeveer 60 tot 80 keer per minuut dat de hartspier samentrekt, waardoor bloed continu door de bloedvaten gepompt wordt.

Maar wanneer is de bloeddruk te hoog? 
Afhankelijk van tijdstip of inspanning schommelt de bloeddruk in de loop van de dag. Als richtlijn voor een te hoge bloeddruk geldt: bovendruk hoger dan 140 en/of een onderdruk hoger dan 90. Mensen van 60 jaar en ouder, die verder gezond zijn, mogen een bovengrens hebben van 160.

Hoe komt u aan een te hoge bloeddruk? 
Allerlei oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een verhoogde bloeddruk. Denk aan een ziekte aan de bijnieren, aangeboren nierafwijking, nierontsteking of vernauwing van de grote aorta of nierslagader. Maar bij de meeste mensen zijn de redenen anders: overgewicht, te zout eten, alcohol en te veel suiker, stress en erfelijke factoren. Ook diabetes, nierziekten en zwangerschap kunnen zorgen voor een verhoogde bloeddruk. 

Wat zijn de gevolgen? 
Door de kracht op de vaatwanden kunnen de bloedvaten beschadigen. Dat noemen we aderverkalking. Op lange termijn kan het een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, veroorzaken. Maar ook nierziekten en netvliesbeschadiging kunnen ontstaan door een hoge bloeddruk. 

Kan ik er zelf iets tegen doen? 
Met een gezonde levensstijl kan de kans zo klein mogelijk gehouden worden:

• Wees matig met zout (ook uit chips, drop, soep uit blik en meer) 
• Voldoende groente en fruit
• Genoeg beweging
• Ontspanning en rust
• Vermijd overgewicht of val af
• Niet roken
• Voldoende nachtrust

En verdere maatregelen
Omega-3 vetzuren zijn goed voor onder andere hart en bloedvaten en de verlaging van bloedvetten. Deze essentiële vetzuren zijn te vinden in met name vette vis of visolie. 

Hoe weet ik of ik een te hoge bloeddruk heb?
Dat is lastig te bepalen. Er zijn vaak geen duidelijke verschijnselen. Alleen een extreem hoge bloeddruk gaat direct gepaard met hoofdpijn, kortademigheid, problemen met zien of duizeligheid. Bij twijfel raadpleeg een arts of laat uw bloeddruk meten.